Onderwijsapps – conclusie

De afgelopen twee weken vergeleken we een aantal onderwijsapps. (Lees hier deel 1, deel 2 en deel 3). We vroegen collega’s om ons te helpen, want wat is er veel variatie! Maar welke app gebruik je nu wanneer? Hieronder een samenvatting.

Stof introduceren

Wil je nieuwe stof aanbieden? Dan zijn er genoeg apps die je kunt gebruiken. Kahoot, Edpuzzle, Microsoft forms, LessonUp en Mentimeter bieden allemaal de mogelijkheid om dit te doen. Je kunt daarnaast ook vragen stellen aan de leerlingen om bijvoorbeeld te checken wat de voorkennis is. Maar ook om te zien of alle leerlingen het begrepen hebben.

Toetsen

Online toetsen vindt de een een uitkomst, de ander wacht tot we weer naar school gaan om het op de oude-vertrouwde manier te doen. Ga je voor online dan kun je gebruik maken van Kahoot, Edpuzzle, Microsoft Forms, LessonUp, Socrative en Quizizz. Ze geven allemaal een keurig overzicht van de scores.

Combineren met ppt of video’s

Wil je video’s of youtube-filmpjes gebruiken? Dan kun je beter kiezen voor Kahoot, Edpuzzle, Microsoft Forms, LessonUp of Mentimeter.
Zoek je een app waarbij je daarnaast ook nog je eigen powerpoint kunt integeren? Dan kun je beter aan de slag met LessonUp en Mentimeter.

En Padlet dan?

Tja, dat is een geval apart. Het is een soort online prikbord. Je kunt je voorstellen dat zo’n app niet in bovenstaande categoriën valt. Maar het is zeker de moeite waard om je er eens in te verdiepen.

En wat heeft onze voorkeur?

Onze voorkeur gaat uit naar……. LessonUp. Dit is naar ons idee de meest veelzijdige app. Je kunt er vragen mee stellen, toetsen mee afnemen, filmpjes in verwerken. En bovendien kun je je eigen powerpoints gebruiken (dus makkelijk als je een powerpoint van vorig jaar wil gebruiken).
Wij hebben het zelfs ook gebruikt voor onze teamvergaderingen.