Onderwijsapps vergelijken – 2

Deze week vergelijken we een aantal onderwijsapps. (Lees ook onze vorige blog) We vroegen collega’s om ons te helpen, want wat is er veel variatie! Deze keer LessonUp, Mentimeter en Socrative.

LESSONUP

waarom?
Wouter: Toen ik hoorde dat de middelbare scholen dicht gingen en ik mijn lessen online moest geven, nam ik me voor om met één applicatie te werken. Voor  de leerlingen mijzelf en het meest duidelijk. Ik kwam uit bij LessonUp: één applicatie voor het geven en ontwerpen (synchroon of asynchroon) van complete lessen op een interactieve en gevarieerde manier.
mogelijkheden
Synchroon: zie het als een PowerPointpresentatie. Alles wat je doet, gebeurt tegelijk bij de leerlingen op het scherm.
Daarnaast kun je ook asynchroon lessen aan bieden. Bij de asynchroon functie zet je de lessen klaar en leerlingen kunnen zelf bepalen wanneer zij de les doen. De docent kan via rapportages de resultaten per leerling zien. Daarnaast kun je ook zien of de leerlingen de les überhaupt hebben gedaan en of zij dit voor de deadline gedaan hebben. Voor deze functie hebben de leerlingen wel een account nodig. Dit werkt eenvoudig met een code (al duurde dit voor de eerste klas waar ik dit gebruikte 30 minuten..)
In Lessonup kun je je eigen PPT uploaden, je kunt er filmpjes en foto’s in verwerken en quizvragen en poll’s aanbieden. Er zijn ook voorbeeldlessen en -vragen te vinden.
kosten
Je kunt gratis werken met de basislicentie maar daarin kun je niet differentiëren, geen rapportages over je lessen ontvangen en je les niet delen met je leerlingen. Een licentie kun je individueel of met een hele groep aanschaffen, vanaf €69,- per jaar. Deze betaalde licentie kun je 30 dagen gratis uitproberen.
tevreden
Ik ga de app na de ‘coronatijd’ zeker vaker gebruiken. Een van de belangrijkste pluspunten vind ik dat ik vrij makkelijk kan monitoren hoe goed de leerlingen bezig zijn.

MENTIMETER

waarom?
Petra: ik ben Mentimeter gaan gebruiken omdat ik een app zocht waarbij je leerlingen iets kon laten typen in een soort woordweb. Bijvoorbeeld als je even snel wilt weten hoe ze ergens over denken. In mijn geval laat ik ze dan bijvoorbeeld een kunstwerk beschrijven. Zo weet ik snel wat iedereen ziet of denkt. De woordwebs werken goed en je kunt voor schillende lay-outs kiezen om de antwoorden weer te geven. Later kun je het woordweb opslaan en om nog eens te gebruiken.
Een tweede reden was omdat Kahoot bij leerlingen vaak vastloopt. Ik zocht iets met dezelfde functie, maar iets wat minder data neemt.
tevreden?
Voor de woordwebs is Mentimeter, en dan ook de gratis versie, een goede tool. De app loopt bij leerlingen ook niet vast. Een ander voordeel is dat leerlingen de vragen en waar ze moeten antwoorden op 1 scherm zien. Er zijn heel veel types slides en vragen mogelijk en het in elkaar zetten van een les is erg makkelijk.
Een nadeel is dat je bij de gratis versie maar 15 vragen mag stellen. Ook kun je lengtes van video’s niet instellen en is de app op het moment dat je met de klas werkt niet heel gebruiksvriendelijk. Ik heb het nu een paar keer gedaan en merk dat ik vaak op knopjes moet drukken of terug moet naar het begin scherm om instellingen aan te passen.  Ook kan je bij de gratis versie niet de scores downloaden van leerlingen.
De kosten voor een licentie zijn ca. 6 euro per maand.

SOCRATIVE

mogelijkheden
Pieter: tijdens de lessen geschiedenis die ik geef maak ik regelmatig gebruik van de socrative. Via deze app is het mogelijk de leerlingen zowel formatief als summatief te toetsen én enquêtes af te nemen. Daarbij kun je drie verschillende soorten vragen te stellen aan leerlingen: open vragen, meerkeuzevragen en goed/fout-vragen. Bij alle vragen kun je afbeeldingen toe te voegen. Als docent kun je de juiste antwoorden van tevoren invoeren voor een rapportage achteraf, maar het is tegelijk mogelijk een uitleg aan de leerlingen toe te voegen. Tijdens de toets is de voortgang van de leerlingen te volgen en na toets kan een rapportage in PDF of Excel worden gemaakt en worden gedownload.
extra
Naast toetsen is het ook mogelijk om leerlingen in teams te laten werken en op die manier een competitief element toe te voegen. En je kunt ook korte (klassen-)vragen via Socrative stellen. Als extraatje hebben de makers van de app een eindevaluatie voor een les toegevoegd waarin leerlingen kunnen aangeven wat ze hebben geleerd.
kosten
De gratis versie mist een aantal voordelen ten opzichte van de betaalversie. De klas is open en iedereen met een wachtwoord kan de toets maken zolang deze openstaat. Daarnaast is het slechts mogelijk één toets tegelijkertijd af te nemen in de gratis versie. Wil je meer dan ben je ca. €60,00 per jaar kwijt.