Onderwijsapps vergelijken – 3

Deze en vorige week, vergelijken we een aantal onderwijsapps. (Lees ook deel 1 en deel 2) We vroegen collega’s om ons te helpen, want wat is er veel variatie! Deze keer Quizizz en Padlet.

QUIZIZZ

mogelijkheden
Sietske: Quizizz is, zoals de naam al aangeeft een app om een quiz mee te maken. Je hebt keuze uit verschillende type vragen. Daarnaast kun je vragen importeren vanuit een spreadsheet. Bij de vragen kun je een afbeelding of een geluidsfragment uploaden.
De quizzen worden online gespeeld maar je kunt ze ook opgeven als huiswerk. Voor dat laatste kun je een tijdstip aangeven wanneer het klaar moet zijn. De link deel je vervolgens met je leerlingen.
Je kunt na elke vraag of aan het einde van de quiz de goede antwoorden laten zien (of dit niet te doen om de opgaven te bespreken of nog een keer te herhalen). Je hebt de mogelijkheid om met of zonder afteltimer te spelen. De vragen en ook de antwoorden kunnen worden geshuffeld.
overzicht
Op het docentscherm kun je volgen bij welke vraag de leerlingen zijn. Dit is aangegeven met rode en groene balken.De resultaten worden opgeslagen onder ‘rapport’. Daarnaast krijg je ook de hoogtepunten van het spel. De moeilijkste vraag, de vraag waar de leerlingen het langst over deden en andere zaken waar je als docent wat aan hebt. Grappige feature is dat je bij het envelopje de resultaten naar de ouders van de leerling kunt sturen (!).
tevreden?
Ik ben erg tevreden over deze app. Het voordeel is dat de leerlingen de vragen op hun eigen device zien en in hun eigen tempo kunnen doen. Daarnaast zijn de rapporten duidelijk en overzichtelijk. En ook niet onbelangrijk: het is gratis. Ik blijf het zeker gebruiken.

PADLET

waarom? 
Als je overzichtelijk input van leerlingen wil ordenen, kun je Padlet gebruiken. Je moet het zien als een soort gezamenlijk prikbord waar iedereen iets op kan posten. Of je nu iets wilt categoriseren of een tijdlijn wilt maken, het kan allemaal en het kan samen. Padlet geeft handige formats. 
wat kan niet? 
Padlet wijkt duidelijk af van de andere onderwijsapps die we de afgelopen tijd onder de loep namen. Je kunt geen meerkeuze vragen stellen of toetsen afnemen. Het is ook best lastig om met heel veel mensen tegelijk te werken. Als iedereen iets post, wordt het prikbord snel vol. Dan werkt eigenlijk een zelfde functie in Socrative beter. 
handige features
Je kunt gelukkig instellen dat jij zelf eerst een inzending controleert en net zo gelukkig kan je aangeven dat je de naam van de deelnemer ziet die iets post. Leerlingen kunnen elkaar ook goed helpen en feedback geven op elkaars werk d.m.v icoontjes. Ook handig is dat ze afbeeldingen kunnen uploaden om te posten. Zo zou je bijvoorbeeld wel heel snel een prikbord vol met foto’s van een huiswerkopdracht kunnen maken. 
kosten
Je kunt 3 gratis padlets gebruiken, daarna betaal je 8 euro per maand.