Onderwijsapps vergelijken

Deze week vergelijken we een aantal onderwijsapps. We vroegen collega’s om ons te helpen, want wat is er veel variatie! We beginnen vandaag met Edpuzzle, Kahoot en Microsoft teams.

Edpuzzle

waarom?
Karlein: Als talendocent richt ik me nu vooral op taalinput en het oefenen van de vaardigheden. Hier helpt Edpuzzle enorm mee. Ik kan Engelstalige video’s uploaden via de laptop of Youtube en daarin zet ik vragen die de leerlingen moeten beantwoorden. Deze krijgen ze opgegeven en moeten ze voor de deadline maken. De leerlingen bekijken de video’s en maken tegelijk de vragen en ik kan hun voortgang direct zien. Het mooie van deze website is dat ik de antwoorden kan zien en ik er, indien nodig, feedback op kan geven. Dit kunnen de leerlingen dan weer lezen en eventueel aanpassen. Zo kun je toch nog persoonlijke feedback geven op afstand.
kosten
Ik vind de prijs denk ik het grootste nadeel op het moment. Wanneer je meer dan 20 video’s wilt bewaren, wat toch de voorkeur heeft als je dit jaarlijks bij al je klassen wilt gebruiken, ben je $9.50 per maand kwijt. Voor het schoolplan moet je een offerte aanvragen, dit zou wellicht kosten schelen mochten er meerdere docenten mee werken. Ik moet eerlijk toegeven. Je krijgt wel veel waar voor je geld.
welke apps ik nog meer gebruik
Naast Edpuzzle werk ik nu ook graag met Readtheory.org, een website waarin je leerlingen leesteksten op niveau kunt bieden.

Kahoot

waarom?
Albertine: Kahoot is misschien wel de meest bekende onderwijsapp die er is. Veel docenten gebruiken Kahoot: het is gratis, gebruiksvriendelijk en leerlingen zijn dol op het competitie-element. Toen we nog ‘gewoon’ voor de klas stonden, gebruikte ik Kahoot vooral om door middel van een quiz voorkennis te testen bij de leerlingen of juist na een uitleg te kijken of de theorie begrepen werd. Het werkte ook goed om vlak voor een toets nog even alle theorie te herhalen.
mogelijkheden
De afgelopen weken tijdens het online lesgeven, kwam ik erachter dat Kahoot nog meer te bieden heeft dan ik dacht . Zo is er de mogelijkheid om slides met informatie in te voegen. Dit kan in de vorm van tekst, een video of een afbeelding. Handig als je iets nieuws wilt uitleggen: leerlingen lezen de informatie (als het goed is) goed door, omdat ze weten dat ze er daarna vragen over krijgen. Ik geef Nederlands, dus kan op deze manier stukjes uit nieuwsberichten tonen om er vervolgens vragen over te stellen. Ideaal!
resultaten
Verder kun je, na afloop van de quiz, door middel van een ‘report’ in één oogopslag zien wie hebben deelgenomen aan de quiz (dus wie actief deelnamen aan je online les). Per leerling zie je de score, maar ook bijvoorbeeld het aantal niet-beantwoorde vragen. Ook zie bijvoorbeeld je met welke vraag veel leerlingen moeite hadden.
huiswerk
Een andere handige functie is de ‘assign’-functie. Met deze functie kun je een Kahoot als huiswerk opgeven. De link en gamepin stuur je naar de leerlingen en zij kunnen vervolgens thuis, op een moment naar keuze, in alle rust de Kahoot maken. Deze assign-functie neemt twee zaken weg die als nadelig ervaren kunnen worden. Ten eerste WiFi-problemen. Digitaal, klassikaal een Kahoot spelen kan bij sommige leerlingen problemen opleveren vanwege WiFi-problemen. Met de assign-functie kunnen ze de Kahoot maken op een moment dat de WiFi thuis wil meewerken. Ten tweede zijn er geen twee schermen nodig. Normaal gesproken toon je als docent de vragen op het scherm, en zien de leerlingen op hun telefoon alleen de antwoorden/de antwoordsymbolen. Bij de assignfunctie is er maar één scherm nodig.
kosten
Fijne bijkomstigheid is dat Kahoot-pro in ieder geval tot aan de zomer gratis beschikbaar is voor docenten. Daarmee kun je niet alleen meerkeuzevragen gebruiken in je quiz, maar ook open vragen, ‘sleepvragen’ en polls. Ook de assign functie hoor bij de pro versie.

Microsoft Forms

mogelijkheiden
Lianne: Er is veel mogelijk bij Microsoft Forms (niet verwarren met Google Forms). Je kunt verschillende typen vragen gebruiken en ook variëren met het aantal te behalen punten per vraag. Je kan filmpjes en plaatjes toevoegen, vragen op vaste volgorde of willekeurig (en zelfs sommige vragen vastzetten en anderen niet). Je kunt ook werken met vereiste vragen (en dit is dan ook een mogelijkheid tot differentiëren).
Voor wiskundige vragen kan je vergelijkingen typen door bij het keuzemenu symbolen te kiezen.
toetsen en nakijken
Voor het geven van een toets kan je een tijdslimiet instellen. Leerlingen gebruiken voor deze app hun Microsoft account. Als je met Teams werkt kun je het daar gemakkelijk in gebruiken.
De app geeft goed overzicht van de scores, het totaal, maar je kan ook per leerling nakijken. Als je horizontaal nakijkt kan je makkelijk feedback geven.
voordelen
Het grote pluspunt vind ik het automatisch opslaan, het horizontaal nakijken en het kunnen geven van feedback. De tutorial filmpjes zijn wat lang, maar erg duidelijk. Een enkele leerling roept ‘dat het niet werkt’, maar dit ligt dan aan het apparaat dat ze gebruiken. Het werkt op de mobiel, maar beter op een laptop.
tutorials
toets maken en delen
toets nakijken

In het volgende blog kan je een recensie verwachten van Socrative, Lessonup en Mentimeter. Heb jij een app die je nog liever gebruikt? Laat het ons weten!