Online lessen om het jaar mee af te sluiten

Wij hebben eigenlijk geen idee hoe het deze week op elke school geregeld is. Volop online lessen? Alvast vakantie? Of alleen een mentormoment?
Wat je ook te doen staat, we hopen dat deze post je helpt met je online lessen. We recyclen wat tips voor online lessen én een paar nieuwe ideeën voor jouw online mentorles.

Lees tips in deze artikelen die we eerder schreven: 
https://lesandmore.nl/5-tips-voor-een-online-les-die-wel-lekker-loopt/
https://lesandmore.nl/simpel-stemmen-in-microsoft-teams/

Wonder.me
Dit is een hele leuke manier om online af te spreken.  Je maakt met een paar klikken een online omgeving waar deelnemers rond kunnen lopen en elkaar kunnen spreken. Loop je dicht naar elkaar toe, dan ontstaat er vanzelf een videocall. Andere deelnemers kunnen meedoen door er ook langs te lopen. Je kunt zo heel makkelijk een paar stations maken met verschillende thema’s.
Ook de werkvorm ‘zoek iemand die…’ (die we eerder deelden) kun je op deze manier makkelijk online organiseren. 

Quiz
Een online quiz is altijd een goed idee voor een ‘gezellige’ les. Gebruik bijvoorbeeld Kahoot, Quizlet of LessonUp. Voor een echte ‘fun factor’ probeer je wat spelvormen uit in Wordwall.
Leuk kan heel goed samengaan met leerzaam als je een quiz samenstelt over onderwerpen die vanaf september aan bod zijn gekomen. Vraag eventueel je collega’s van de andere vakken om een paar meerkeuzevragen aan te dragen.
Heb je meerdere lessen om te vullen? Laat leerlingen dan zelf onderdelen voor de quiz maken in de eerste les en speel het in de volgende les.
Wil je geen nieuwe quiz maken, trek dan gerust een oude Kahoot uit de kast. Herhaling is juist goed! En zo weet je ook welke onderwerpen niet goed zijn blijven hangen. Deze kun je dan opnieuw inplannen in januari.

Zoek je meer inspiratie voor je online lessen? Dan is ons ebook ‘online les zonder stress’ misschien iets voor jou. Je vindt er 76 pagina’s aan technische tips, tools, werkvormen, templates en printables.

We wensen je ondanks alle veranderingen nog een hele fijne afsluiting met jouw klassen! 
Liefs, 
Petra en Sietske