Op uitwisseling: een hele klus?

Vrijdag 6.05 uur: Wakker door de wekker. Een klein ontbijt en dan in de auto, samen met man en kinderen. Ze zijn zo lief om me op dit tijdstip naar school te brengen en me uit te zwaaien. Ik ga samen met klas 4 en twee collega’s op uitwisseling naar Portugal.

Vrijdag 7.16 uur: Na veel knuffels, goede adviezen en enkele tranen zwaaien de ouders ons uit. Ik moet ook even slikken: een hele week zonder man en kinderen.

Vrijdag 18.03 uur: We zijn veilig gearriveerd op de school. Onderweg ging het prima ook al tel ik de hele dag of alle leerlingen er nog zijn. Je zult er maar een kwijt raken onderweg. Alle kinderen worden opgehaald door hun gastgezinnen. Wij slapen in een eenvoudig maar prima gastenverblijf.

Zaterdag 10.31 uur: Lekker uitgeslapen verschijnen we aan het ontbijt. Geen berichtjes van leerlingen dus dat gaat goed. Vandaag de hele dag op stap met een docent: hij laat ons veel mooie plaatsjes zien en bijzonder eten!

Zondag 8.59 uur: Een berichtje van een moeder: leerling heeft diarree en overgegeven maar we hoeven ons geen zorgen te maken. Misschien is het het water of de temperatuur. Ok√©, morgen even naar vragen, want dan zien we de leerlingen pas weer, op school. Wij gaan lekker naar het strand. Het voelt bijna als vakantie….

Maandag 7:00 uur: De wekker! Toch geen vakantie.

Maandag 8:06 uur: We zien de leerlingen tenerife2op school: fijn om te horen dat ze een superleuk weekend hebben gehad. Hoewel er een enkeling is die het niet helemaal naar de zin heeft in het gezin of het eten niet lekker vindt. Verder zijn ze allemaal rood verbrand. Ik hoop dat ze daar niet teveel last van hebben vandaag, want we gaan op stap: de natuur in!

Dinsdag 11:14 uur: Leerling is gevallen en heeft nu een zere enkel. Kan moeilijk lopen. We kijken het even aan en gaan vandaag de stad bekijken. We missen nog geen enkele leerling.

Woensdag 6:00 uur!: Moeder belt over de leerling van gister. Ze is vergeten dat er een tijdsverschil is….

Woensdag 8:15 uur: toch een leerling waarbij het niet helemaal klikt met het gastgezin. We praten met haar en proberen tot een oplossing te komen. De middag zijn we met de leerlingen op het strand: ze hebben allerlei leuke activiteiten. Wij zitten lekker in het zand en wachten tot we misschien een pleister moeten plakken.tenerife

Donderdag 10.35 uur: We zitten op een terrasje in de zon omdat de leerlingen een speurtocht doen in het stadje waar we zijn. ‘s Middags mogen ze nog even winkelen. Ook ik doe een rondje, nog even iets meenemen voor thuis.

Vrijdag 3:00 uur!!: De wekker. Tja, vliegtuigen vertrekken op de meest bizarre tijden. Om kwart voor vier zitten alle leerlingen (ik heb ze geteld) allemaal in de bus. Het is nog een hele klus om iedereen met koffer en aankopen in te checken en door de douane te krijgen maar we zitten uiteindelijk allemaal in het vliegtuig.

Vrijdag 16.04 uur: Er staan heel wat ouders ons op te wachten op het station. Ik geniet van alle blije gezichten. Wat leer je ze toch anders en beter kennen in zo’n week. Het zijn echt lieverds. Ook ik ben blij om mijn gezin weer te zien.

Ik had verwacht dat ik moe (maar voldaan) weer thuis zou komen. Maar ik heb een beetje het gevoel alsof ik op vakantie ben geweest. Hmm, ik geloof niet dat ik dat aanstaande maandag aan mijn collega’s moet vertellen.