Orde in je les door uitdelen post-its

“Uh 2HA, jullie praten te hard, de afspraak was dat we tijdens deze opdracht zouden fluisteren!”(…) ”Rutger, ik heb nog geen minuut geleden gevraagd of jullie willen fluisteren” (…) “Chantal, dat geldt ook voor jou” (…) “Ruben, hard lachen is ook niet fluisteren”(…) “Anne, ik kan Bjorn helemaal niet verstaan zo”.

zeikwijf
Opeens heb je in de gaten dat je als enorm zeikwijf voor de klas staat. Precies die docente die je nooit had willen worden. Maar ja, zo kan ik mijn werk toch niet doen? Op bijna iedereen in de klas blijven zeuren is ook geen optie bedacht ik een aantal weken geleden. Het moet anders. Wel waarschuwen, maar zonder dat de klas het hoort. Huh?

vriendelijke herinnering
Leerlingen die zich niet met de opdracht bezig waren, te hart praten, of anderen van het werk houden krijgen een post-it op hun tafel met een korte boodschap van mij. Een vriendelijke herinnering om aan het werk te gaan, om stil te werken of te fluisteren.  1 post-it op je tafel is geen probleem, maar bij de 2e moet je nakomen. Een simpel systeem en het werkt! Leerlingen staan direct op scherp als ze een post-it krijgen en de rest van de klas heeft geen last van geklaag van de docent.

gewenst effect
Ik begon dit experiment in een brugklas, maar inmiddels pas ik het ook toe bij mijn andere klassen. Ik hoef tegenwoordig maar de post-its van de plank te halen om het gewenst effect te krijgen. Ik was zo tevreden dat ik deze methode graag met jullie deel. Wie weet werkt het ook in jouw klas!