Piekbelasting

De afgelopen weken hadden wij het behoorlijk druk. Gelukkig is niet elke week zo! Wanneer je in het onderwijs werkt heb je nu eenmaal te maken met piekbelasting.

Wat is piekbelasting?
Bij piekbelasting kan er plotseling veel extra werk zijn, maar vaak is het (in het onderwijs) te voorspellen. Docenten met examenklassen weten dat het nakijken van de examens ze extra werk gaat kosten. De meeste docenten ervaren ook aan het einde van een periode extra druk (cijfers invoeren, vergaderen, ouderavond).

Balans vinden
“Balans is niet statisch” las ik ooit ergens. De ene keer leun je meer de ene kant op en de andere keer leun je meer de andere kant op. Er is beweging. Maar als je altijd scheef hangt, dan is de balans weg. Blijf je voor je gevoel steken in een permanente piekbelasting? Dan moet je dit bespreekbaar maken met je leidinggevende.

Voorspellen
Dat er sprake is van piekbelasting weten de meeste docenten en teamleiders wel te bevestigen. Toch wordt er niet altijd iets aan gedaan om deze piekbelasting op te vangen. In hoeverre kijk jij vooruit in je agenda om piekmomenten te identificeren en daarop te anticiperen? Als je in een bepaalde week heel veel werkt, dan zou je de week erna (maar het liefst ook al daarvoor) iets minder kunnen doen. Doe je dat ook? En kijken jullie ook samen in je team naar de jaarplanning om knelpunten te identificeren? Of horen jullie ook opmerkingen zoals “Het is zo’n extreem drukke week en dan plannen ze ook nog een vergadering!!”.

Tijd berekenen
Wanneer je probeert te voorspellen wanneer je het druk krijgt, dan voelt de drukte vaak al minder zwaar. Je was erop voorbereid. Er zijn hele kleine dingen die dan al het verschil kunnen maken. Zo blokkeer ik sinds vorig jaar na elke ouderavond en leerlingbespreking een dag later 2-3 uur in mijn agenda. Ik weet dat er achter zo’n avond werk weg komt, dus ik ben er qua tijd alvast op voorbereid. Het geeft mij vervolgens heel veel rust dat ik weet dat ik deze taken op mijn gemak kan uitvoeren en ze niet snel tussendoor hoef te doen. Van de woorden ‘snel tussendoor’ krijg ik bij voorbaat al stress 😉