Recensie e-book: ‘6 praktische tools om jouw onderwijs ijzersterk te maken’

Enkele weken geleden hebben we een winactie gedaan samen met Shauna van blijven leren en Jan-Willem en Rien van de onderwijsfabriek. Je kon het e-book van de onderwijsfabriek winnen: 6 praktische tools om jouw onderwijs ijzersterk te maken. En wij hebben het al gelezen.

Het boek

Het boek is mooi vormgegeven met paginagrote foto’s en leuke tekeningen. Het telt 100 pagina’s. Dat lijkt aardig wat maar het lettertype is vrij groot. Ik las het op mijn e-reader en daar telde het 40 pagina’s. Bovendien leest het makkelijk. Dus niet lezen omdat het te dik is en te moeilijk, is geen reden.

Inhoud

De titel geeft al aan dat het 6 tools zijn. Het boek is dan ook ingedeeld in 6 hoofdstukken met onderwerpen zoals een krachtige mindset, perfectie en hoge verwachtingen.
De onderwerpen die aan bod komen zijn stuk voor stuk van belang voor je werk. Als je al wat meer over de 6 onderwerpen hebt gelezen, zul je ongetwijfeld dingen herkennen van onder andere Carol Dweck en Stephen Covey.
Zelf vond ik het hoofdstuk over een krachtige mindset goed uitgelegd. Ik heb hier al meer over gelezen (bijv. Carol Dweck ) maar dit was een goede opfrisser. Naast de growth en fixed mindset vertellen de mannen ook over een mindset van overvloed en een van schaarste. Ga je uit van kansen en mogelijkheden? Of zie jij vaak dat er te weinig is, altijd tekort. Volgens de mannen veroorzaakt dit laatste vooral klagen.
Het boek zet vooral in op persoonlijke ontwikkeling, niet zozeer op onderwijsontwikkeling.

Oefenen

Wat dit korte en bondige boek een extra geeft, is dat er na elk hoofdstuk opdrachten staan. Zoals zo vaak veranderen er pas dingen als je er zelf mee aan de slag gaat. Dit boek geeft daarvoor een aanzet.

Aan het einde van elk hoofdstuk staan enkele vragen. In het ballonnetje kun je je antwoord noteren. Zelf lees ik dat snel en begin aan het volgende hoofdstuk maar misschien zijn er mensen die dat inderdaad voor zichzelf invullen.

Uit: 6 tools om je onderwijs ijzersterk te maken

En?

Zoals ik al aangaf is het boek kort en bondig en zijn het stuk voor stuk belangrijke onderwerpen. Het is vlot geschreven en mooi opgemaakt.
De vragen die er in staan nodigen uit tot nadenken. Maar je moet er echt voor gaan zitten om ze te beantwoorden en er iets mee te doen. Daarom zou het erg geschikt zijn om te bespreken in een groep of team.

In hoofdstuk 4 geven de schrijvers aan dat ze zich hebben voorgenomen om ‘in dit e-book niet met theorie, onderzoeken en bronnen te smijten‘. Omdat ze willen dat het lekker leest. Ik begrijp de overweging maar een bronnenlijst was toch een waardevolle toevoeging geweest. En ook een belangrijke. Waar komt de informatie vandaan en waar kan ik meer uitleg vinden. Misschien dat ze dat nog kunnen toevoegen aan het boek of op de site?