Review: docentenagenda ‘De Hobbit’

Onze collega Albertine gebruikte afgelopen jaar de agenda van ‘De Hobbit’. Hieronder beschrijft ze waarom ze niet weer anders wil:

structuur en overzicht
Vorig jaar ontdekte ik deze docentenagenda van ‘De Hobbit’. Ik was meteen fan, en ben dat na een jaar (intensief) gebruik nog steeds. Waarom? Ik hou van structuur en overzicht. Deze agenda heeft een overzichtelijke indeling (à la de basic Hema-agenda’s), en van die handige ringetjes waardoor hij open kan blijven liggen. Een klein, maar handig detail is de bladwijzer die je in de ringetjes kunt klikken. Voor wie de agenda toch ietwat saai vindt, zijn er vier vellen kleurige planstickers toegevoegd.

lijstjes en planning
Daarnaast hou ik van lijstjes maken en schrijf ik altijd alles op. Bijvoorbeeld hoe ik tijdrovende taken zoals nakijken over de dagen verdeel, wat ik ’s ochtends voor de lessen nog moet printen, welke leerling op welk tijdstip moet herkansen/inhalen/nakomen, etc. Per spread zie je het overzicht van de hele week, waarbij de werkdagen verdeeld zijn in 10 lesuren. Per lesuur heb je twee schrijfregels: precies genoeg om op te schrijven welke klas je in welk lokaal lesgeeft bijvoorbeeld, (en/of in steekwoorden de inhoud van de les). Iedere week bevat een mini-weekplanning die je in kunt vullen en een apart gedeelte voor notities. De agenda biedt hierdoor per week genoeg schrijfruimte. Het formaat is prettig: iets kleiner dan A4. Overigens zijn er van dit merk ook vergelijkbare kleinere docentenagenda’s te koop.

specifiek voor docenten
Afgezien van de overzichtelijke weken, bevat de agenda natuurlijk ook onderdelen die ‘m een echte docentenagenda maken. Achterin staat een uitgebreide klassenplanner per week, daarna volgen maar liefst twintig klassenlijsten. Handig om je cijferoverzicht, het gemaakte huiswerk of de ingeleverde opdrachten van een klas ook niet-digitaal bij te houden. Op de notitie-pagina’s achterin is een klein beetje bezuinigd dit jaar, maar er blijven er toch nog negen over (waarvan vier met van die leuke bullets, zodat je tijdens een saaie vergadering aan je bullet-journal-skills kunt werken). De agenda bevat drie insteekmapjes waar je papieren in kunt bewaren, en verder natuurlijk pagina’s voor je lesrooster, een uitgebreide jaarplanner, een jaaroverzicht, én een overzicht voor belangrijke data van het volgende schooljaar. De agenda loopt van juni 2020 tot en met juli 2021 en kost €14,99 bij de Bruna.