Scholen in het Noorden dicht. Probleem of kans?

Vanaf dinsdag is mijn school dicht. Om eerlijk te zijn vind ik dat helemaal niet erg. Docent zijn is natuurlijk veel meer dan les geven. Dus als de school dicht is, hoef ik mij absoluut niet te vervelen. Ik heb me heerlijk vermaakt met het beantwoorden van mailtjes die nog om me lagen te wachten, het uitwerken van lesvormen die ik al maanden in mijn hoofd had maar eerder niet aan toe kwam (en niet zomaar een les natuurlijk, eindelijk eens de tijd om alle toeters en bellen uit de kast te halen). En dat ‘ heerlijk vermaken’ bedoel ik absoluut niet sarcastisch. Nadat ik ‘s ochtends de tijd had om te sporten en m’n eigen brood te bakken kon ik heerlijk achter m’n laptopje
zitten met een hete kop thee en een lekker muziekje op de achtergrond. Geen leerlingen of collega’s die tussendoor m’n aandacht vragen. Heerlijk, echt waar.

En natuurlijk had ik er ook geen moeite mee om de wekker wat later te zetten, om koffie te drinken met familie en vrienden uit de buurt en om niet-onderwijsgerelateerde taken eindelijk eens uit te voeren. (Zo begon mijn kerstversiering al redelijk wat stof te verwamelen in de woonkamer.) En ondertussen bedenk hoe gezond het zou zijn als de pubers uit mijn klas deze dagen dankbaar gebruik maken van de ijspret buiten en de beeldschermpjes te laten voor wat het is.

Voor docenten die nog (of alweer) studeren komt deze ijzel natuurlijk als een geschenk uit de hemel. Wanneer kun je nu eens ongestoord werken aan de studie zonder je druk te maken om alle lessen die je nog moet geven. En als je tentamens niet doorgingen dan hoop ik dat je volgende week nog beter voorbereid bent. Laten we hopen dat de studiepunten voor de LIO-ers binnenstromen na deze week!

Moeten we ons dan helemaal geen zorgen maken over het uitvallen van alle lessen? Ik denk het niet. Leerlingen missen wel eens vaker lessen en ik denk niet dat dat op een schooljaar (of schoolcarrière) echt het verschil zal maken. Volgens de onderwijsinspectie hoeven de lessen niet ingehaald te worden. Het gaat om de resulaten en de kwaliteit van het onderwijs, geven ze vandaag aan in het Dagblad van het Noorden.Misschien dat deze ijzelweek de kwaliteit van het onderwijs alleen maar ten goede komt.

Vraag voor de zekerheid nog wel even na welke gevolgen deze dagen hebben bij jou op het werk. Ik kan me zo voorstellen dat er ergens een margedag sneuvelt.