Schrik niet van de dip. 5 tips.

Ik merk aan mezelf en aan anderen dat de neerwaartse spiraal is ingezet. Collega’s zijn moe, startende docenten vragen zich af of ze het wel aan kunnen. Hoe houden we dit ooit vol? 

Golfbeweging 
Het is goed om je te beseffen dat we met een golf beweging het schooljaar doorgaan. Wij houden erg van deze illustratie omdat het je voorbereidt op wat er komen gaat. Ja, het is soms een beetje zwaar in de winter, MAAR je knapt ook echt weer op. We vinden het een belangrijk plaatje omdat het helpt niet te veel aan jezelf te twijfelen. Ja, jij kan het wel, maar er zijn pittige fases in het jaar. Niet alleen voor LIO’s en starters, maar ook voor docenten met ervaring. 

En nu? 5 tips 
Wat kun je doen als je in een fase zit van survival of disillusionment?
1. Het klinkt cliché, maar praat er over. Laat anderen weten waar je mee zit en zoek iemand die je kan vertrouwen als het te zwaar wordt.
2. Durf een stapje terug te nemen, eerst voor jezelf zorgen, dan voor het onderwijs. 
3. Accepteer dat je niet elke dag alles uit elke les kan halen. Reserveer binnen en buiten je lessen tijd om bij te komen. 
4. Vergeet niet dat je ook plezier beleeft, dat er mooie momenten zijn in elke onderwijsdag. Noteer ze eventueel aan het eind van de dag. 
5. Kijk bij anderen in de les. En dan niet alleen bij de docent waar je tegen op kijkt, maar juist bij docenten die het hier en daar ook pittig vinden en dat durven te delen. Volgens mij bestaan er geen docenten die het altijd goed doen en altijd alles onder controle hebben. Wanneer we dat beseffen krijgen we een beter gevoel over onszelf.