Simpel stemmen in Microsoft Teams

Deze week is voor mij qua lesgeven best onzeker. De middelbare school waar ik werk neemt  nog drie dagen de tijd om een plan te maken hoe wij de leerlingen op 1,5 meter afstand op school kunnen ontvangen. Waarschijnlijk wordt dit een hybride systeem waarbij ongeveer de helft van de klas thuis meekijkt/meedoet.

Omdat het onzeker is hoe we gaan werken en wat de groepsindeling zal zijn, kies ik deze week voor hele simpele werkvormen die weinig tot geen voorbereidingstijd vragen en super flexibel zijn. Wel zo handig, want laten we eerlijk zijn: bijna geen les loopt precies zoals jij het had gepland, zeker niet hybride. Bij deze werkvorm maak ik ook gebruik van de nieuwe feature in Microsoft teams: reactie icoontjes. 

Wat ga ik dan doen?
De werkvorm die ik heel veel toepas, heet “Truths and a Lie”. Waarheden en een leugen. Ik ben dol op deze werkvorm omdat leerlingen moeten samenwerken, presenteren en actief luisteren, allemaal in één les.
– Leerlingen krijgen een opdracht in een groep van vier (het maakt niet uit als een paar van deze leerlingen thuis werken). Bij één van mijn lessen deze week moet de groep een samenvatting maken van een hoofdstuk uit het audiobook dat ze als voorbereiding hebben geluisterd. Vier leerlingen, vier zinnen. Één zin is een leugen.
– Wanneer ze dit presenteren aan de rest van de klas moeten de andere leerlingen in de klas raden welke leerling de leugen vertelt. Dit kan individueel of na snel overleg in teamverband. Elke zin krijgt een nummer.
– In een online of hybride situatie stemmen de leerlingen door de nieuwe icoontjes te gebruiken. (naast hand opsteken) 
1 = duim
2= hart
3= klappen
4= smiley

Ik merk dat leerlingen het leuk vinden om een leugen te vertellen, maar het ook leuk vinden om leugens te raden. Op deze manier kun je dus iedereen bij de les betrekken.
Wil je niet alleen leerlingen bij de les betrekken, maar ook nog eens bijhouden of ze de opdrachten goed doen? Je zou snel een screenshot kunnen maken, maar dat is toch een beetje onhandig.

Een andere tool die Sietske en ik graag gebruiken is www.whiteboard.fi  Dit is een digitaal wisbordje. Je hoeft van te voren alleen maar een klas (code) aan te maken en de rest kun je tijdens de les improviseren. Je laat leerlingen antwoorden noteren op hun digitale bordje. Jij kunt real time van iedereen de antwoorden zien, terwijl ze schrijven. Je kunt het ook opslaan.
Normaal gesproken gaan wij graag voor een tool van Nederlandse bodem (zoals het vergelijkbare digitalewisbordjes.nl), maar wij gaan ook voor gemak. Whiteboard.fi vinden wij heel gebruiksvriendelijk en weinig tijdrovend, daarom geven Sietske en ik beide de voorkeur aan deze Finse tool. 
www.bijdeles.online is een andere tool met vergelijkbare features die ik binnenkort wil uitproberen. Deze tool is meer gericht op PO. Heeft iemand al ervaring? Laat een reactie achter, dat vinden we heel leuk 🙂

Wat ga jij komende week met je klas doen ? En waar loop jij tegenaan? Ben je nog op zoek naar een geschikte tool? Laat het gerust weten via een mailtje (info@lesandmore.nl) We vinden het leuk om van je te horen zodat we onze toekomstige posts/mails/e-books kunnen afstemmen op jouw vragen en wensen.