Spanning op de spreekavond

Daar zit ik dan. Ik voel de spanning tussen vader en moeder. De blik van vader: intens verdrietig, onrustig. Moeder is de rust zelve, praat heel zakelijk over de situatie. Relatieproblemen tussen ouders: hoe ga je daarmee om?

Voordat het gesprek met de ouders begon, had ik min of meer verwacht dat één van de ouders aanwezig zou zijn. Ik wist dat de ouders van het meisje uit mijn mentorklas nu een jaar gescheiden waren, maar dat de situatie nog verre van stabiel was. Toen ik moeder aan zag komen lopen – met een man naast haar – twijfelde ik eerst. Is dit een nieuwe vriend? Of is dit toch de vader?

Al gauw werd duidelijk dat ik te maken had met vader én moeder. Ik moest ook wel oogkleppen ophebben als ikspanning spreekavond dát niet door zou hebben. De manier waarop ze met elkaar omgingen, de spanning die voelbaar was….voor mijn gevoel was de spreekkamer bijna te klein.

Wat ik gedaan heb om niet de relatietherapeut uit te hangen tijdens het gesprek? Allereerst heel zakelijk blijven. Het doel van het gesprek voor ogen houden. Ten tweede heb ik, zodra ik merkte dat ouders in een niet al te leuke discussie terecht konden komen, waar nodig was ingegrepen. ‘Als jullie dit samen nog oplossen en mij de uitkomst ervan kunnen laten weten, zou dat heel mooi zijn.’ ‘Misschien moeten jullie hier nog even over nadenken?’ Ik heb ze in elk geval niet de gelegenheid gegeven om met elkaar te gaan discussiëren, in het bijzin van mij. Dat was wel het laatste waar ik op zat te wachten. Ten derde heb ik geprobeerd om zowel vader en moeder gelijk te behandelen, dat wil zeggen dat ik probeerde dat ze evenveel aan het woord zouden komen. Aangezien vader er zo ongelukkig uitzag, zei hij ook weinig en vermeed hij oogcontact. Mijn pogingen om dit te veranderen, hadden een beetje succes.

Het gesprek was geëindigd. Een leerzaam gesprek voor mij. En ook: werk aan de winkel! Hun dochter heeft geen stabiele thuissituatie en voelt de spanning natuurlijk nog veel meer. Het minste wat ik kan doen, is zorgen voor een stabiele situatie op school en haar alle hulp geven die ze nodig heeft. Dat verdient ze, en dat verdienen haar ouders ook.