Sterk starten na de herfstvakantie

Je weet eigenlijk nooit wat je kan verwachten tijdens de eerste lessen na de herfstvakantie. Als een klas voor de vakantie stroef liep, kan het nu opeens veel lekkerder gaan, maar andersom is ook mogelijk. Soms zijn de leerlingen de regels even kwijt, de routines vergeten. En de brugklassers? Die zijn niet zo bang meer…Brugklassers zitten nog steeds in het proces van het vormen van een klas en zullen op zoek blijven gaan naar wat wel en niet mag.
Wat kunnen we daar aan doen?

Tip1: hou de teugels strak
Wat bedoelen we daarmee? Als het voor de vakantie lekker liep, dan kan het zijn dat je de teugels iets hebt laten vieren: Een overtreding van regels door de vingers zien of iets meer lawaai toestaan bij het zelfstandig werken. Ons advies is om de regels weer strak op te volgen. Doet een leerling of een klas iets wat niet mag? Dan volgen de consequenties die je eerder (met jezelf en de klas) heb afgesproken.

Tip 2: Zet in op routines, daarna pas de inhoud
Komt deze tip je bekend voor? Dat klopt! Het is dezelfde tip als na de zomervakantie.
Waar denken we ook al weer aan bij routines?
>> Wat verwacht je van leerlingen als ze binnenkomen? Wat doen ze als ze tussentijds wachten op andere leerlingen? Waar liggen de materialen? Wie deelt wat uit? Wat moeten ze doen als ze het huiswerk niet begrijpen of niet af hebben? Hoe is de indeling met groepswerk?

Tip 3: aandacht voor routines na een vakantie
>> Inmiddels heb je misschien meer routines ontwikkeld in je les en een ‘manier van werken’ gevonden die goed werkt bij elke les. Een vaste opbouw, een duidelijke start, standaard werkvormen..
>> Na een vakantie is het belangrijk om weer echt de aandacht te hebben op die routines. Maak net als na de zomer de inhoud van de les niet te ingewikkeld. Zorg dat leerlingen direct weer zien: Oh ja, zo gaat het hier, dit moet ik doen, dan volgt dat en dít mag niet.
>> één les is waarschijnlijk voldoende om ‘rust’ te creëren in de les, waardoor je daarna weer (moeilijke) inhoud kan toevoegen of nieuwe projecten kan toelichten.