Time-management na de bel

wristwatch-407096_1280Toen ik nog in het bedrijfsleven werkte, duurde mijn werkdag tot 18.00 uur. Een lesdag in het onderwijs eindigt meestal eerder. Maar ook al zijn de lessen dan voorbij, er is werk genoeg. Hieronder enkele tips.

  • Lokaal opruimen. Een enorme open deur. Maar ik vergeet toch regelmatig om mijn leerlingen de laatste les alle stoelen op de tafels te laten zetten voor de schoonmaker. Met als gevolg dat niet zij, maar ik met 32 stoelen loop te slepen. Bovendien zie ik pas na de les wie er nog troep onder zijn tafel heeft liggen en moet ik dat in de prullenbak gooien. Vergeet ook niet het bord schoon te vegen en je bureau op te ruimen. Dan kun je de volgende dag met een schone lei beginnen.
  • Administratie bijhouden: doe dit nog diezelfde middag. Als de klas de deur uit is, heb ik meestal aan 10 minuten genoeg. Ik voer de absenten en het huiswerk in voor zover ik dat nog niet gedaan heb. En ik bekijk mijn mail op belangrijke zaken.
  • Voorbereiden: doe je net als ik niet alle voorbereiding op school, maar ook een deel thuis? Probeer dan zoveel mogelijk voorbereidingen waar je voor moet printen en dergelijke op school te doen. Dan ligt het meteen klaar voor de volgende les. En kun je maatregelen nemen wanneer de printer toch eens stuk is. Veel documenten zet ik in Dropbox (www.dropbox.com) zodat ik er thuis en op school bij kan.
  • Nakijken: als ik een toets afspreek voor of met mijn leerlingen plan ik voor mezelf ook het nakijkmoment in. Anders is de kans groot dat ik over twee week geen vrije zaterdag heb vanwege stapels nakijkwerk.
  • Gezellig thee- of koffiedrinken: het is ontzettend leuk, leerzaam en motiverend om tijd te nemen voor een praatje met je collega’s. Maar bedenk wel of en hoeveel tijd je er voor hebt. Als ik nog dringende zaken te doen heb, spreek ik bijvoorbeeld met een collega af dat we nog een half uur aan de slag gaan en dan tijd hebben voor thee.
  • Te weinig tijd? Maak een to-do-list voor de volgende dag. Dan weet je meteen waar je morgen mee moet beginnen.