Janauri, februari: tranen en weer opfleuren

Meer dan een jaar geleden schreven we over de fases die een startende docent doormaakt. En hoewel ik al lang geen starter meer ben, herken ik ze nog steeds. Zij het in mindere mate. Ook ik ervaar januari en februari als lange maanden met veel activiteiten. Het zal vast ook verband hebben met de winter en het verlangen naar het voorjaar.

 

Ook www.klasse.be schreef┬áhierover. Zij herkennen zes fases waarbij fase 3 (in januari) het dieptepunt is: twijfel en ontgoocheling. ‘Op zijn dieptepunt vraagt de starter zich af of deze job wel voor hem is weggelegd.’ Bij mij op school zag ik het gebeuren: vermoeide beginners met tranen in de ogen en soms over de wangen. Ik heb met ze te doen. Ze willen het zo graag goed doen en niet falen.

 

Voor iedereen die uitziet naar de voorjaarsvakantie, de deur niet uitgaat zonder zakdoekjes, ‘s morgens wel drie keer op ‘snooze’ drukt voordat ‘ie opstaat en enorme to-do-lijsten heeft: het gaat weer over! Na fase 3 komt fase 4: heropleving. ‘Met een beetje hulp en geluk klimt hij later terug uit het dal. Hij fleurt op.’ En volgens mij zit het hem in die hulp. Praat erover. Neem iemand in vertrouwen om te vertellen dat je het even niet meer ziet zitten. Vraag om hulp. Leg uit wat het voor jou op dit moment zwaar maakt. En waarom je misschien twijfelt over een baan in het onderwijs.