Vakantiegevoel vasthouden

whitehavenbeach“ Het is weer voorbij gevlogen” zullen mijn collega’s weer zeggen als ik ze maandagochtend begroet.  Na 6 weken zijn we allemaal heerlijk uitgerust en toch is dat gevoel vaak na een week vaak weer helemaal weg. Arbeidspsychologe Jessica de Bloom erkent dat in haar artikel in Trouw ( 30 juli 2015). Hoewel we dat vakantiegevoel snel kwijt zijn blijft de vakantie toch erg belangrijk vertelt ze. We herstellen, bouwen een buffer op en nemen afstand.
Ik heb zelf altijd fysieke afstand nodig en daarom blijf ik bijna nooit thuis in een vakantie. In mijn eigen huis heb ik toch de neiging om met hetzelfde tempo door te gaan en mis ik het relativeren wat van huis zo goed lukt.  Maar ook het relativeren en door Astrid en Irene van de Flow zo mooi genoemde hoe-het-straks-allemaal-beter-kan-plan kan doorschieten. Er komt niet altijd wat terecht van mijn nieuwe plannen maar volgens Astrid en Irene geeft dat ook niet. Hun oplossing luidt: “ Soms wat kleine dingen veranderen is al genoeg, en anders tegen de bestaande dingen aankijken ook.”

Mijn tips om het vakantiegevoel langer vast te houden:
1. Ruik even aan je favoriete merk zonnebrandcrème of smeer je er even mee in, ook al regent het buiten.  (idee gejat van onze reis-enthousiaste  gymdocente)
2. Zeg de eerste weken veel NEE en stel plannen ontstaan door nieuwe inzichten even uit. Als iets heel belangrijk is dan is dat over een maand ook nog zo en kun je er dan ook wel mee beginnen.
3. Wek herinneringen aan je vakantie op door gerechten, muziekjes en lekkere geurtjes.
4. Lees een roman die zich afspeelt in het land waar je bent geweest.
5. Zoek de mooiste vakantiefoto’s uit, plak ze of hang te op en bekijk samen met je reisgezelfschap de foto’s nog eens in de winter. (ik moet bekennen dat ik 3 jaar achterloop met mijn foto’s, maar beloof beterschap J)
6. Gedraag je als toerist in je eigen land en koop desnoods een reisgids over de stad waarin je woont.
7. Kijk elke maandagavond naar “ We zijn er bijna”  ook al ben je 27 en behoor je niet tot de doelgroep van Omroep Max.