Waarom mijn administratie altijd een puinhoop wordt.

blogfotoKennelijk is het als docent erg moeilijk om je administratie op orde te houden, want elk jaar zie ik collega’s weer met andere systemen op de proppen komen. Ander formaat agenda, multomappen, kleine notitieboekjes, snelbinders en noem maar op. Bij mij is dat niet anders.
Aan het begin van elk jaar bedenk ik hoe ik het ga doen: ‘ hier schrijf ik mijn lesplanning op, daar komen de notities van het mentoraat en in dit boekje hou ik bij als leerlingen hun werk te laat inleveren. Oh ja, en de ingeleverde proefwerken bewaar ik in plastic hoesjes en die gaan in het achterste vakje van mijn enorme schooltas.’  Je hoort het al, een hele toestand. En helemaal omdat je aan het begin van het jaar nog uitgerust en op orde bent, maar als het jaar goed en wel is begonnen heb je op een of andere manier de rust niet om alles goed bij te houden. Voor je het weet ben je inhaalproefwerken kwijt en geef je een klas nakijkbladen van een hoofdstuk dat nog lang niet aan bod is. Wees aan het begin van het jaar dus niet te ambitieus met je administratieve plannen.

Direct digitaal
Aantekeningen (zoals van het mentoraat) die uiteindelijk toch in een digitaal systeem moeten, kun je maar beter direct typen. Ik neem dus mijn tablet (met toetsenbord) mee als ik een mentorgesprek voer.

Geen uitgebreide administratie
Ik ga niet te veel bijhouden. Leerlingen die hun huiswerk niet doen of die hun spullen zijn vergeten: jammer dan, ik hou het niet bij. Dat lukt me namelijk toch niet en je krijgt er uiteindelijk alleen maar discussies van. Als leerlingen een redelijk niveau hebben kunnen ze heus wel onthouden dat ze hun huiswerk moeten doen. Als ze het niet in orde hebben krijgen ze straf. In de eerste week van het jaar kun je een uitzondering maken.

Tijd nemen in de les
Tijdens het plannen van een les reserveer ik ook 5 minuten voor mijn eigen administratie. Leerlingen mogen dan even niet storen. Als het goed is hebben ze op de basisschool wel geleerd dat ze af en toe even op aandacht moeten wachten. Geen punt.
Wees niet bang dat ze aan het eind van het jaar op een enquête invullen dat Mevrouw Bos niet behulpzaam is. Leerlingen zijn zo streng nog niet.

Nog een paar tips:
Hou al je schoolspullen op één plek, reserveer een moment in de week om alles nog eens goed te ordenen en, verzamel niet te veel troep (als je niet zeker weet of je iets kan weggooien maak er dan een foto van en gooi het toch weg).