Week tegen het pesten

537647708_ea960ba4bd_m
www.flickr.com/photos/30405027@N00/537647708

Het is de week tegen pesten. En eigenlijk is dat te laat. De eerste weken zijn voorbij, de groepsvorming is begonnen en er vallen ongetwijfeld alweer kinderen buiten de boot. ‘Vanaf dag één moet je als mentor alert zijn.’ Dat hoorde ik vorige week op een personeelsvergadering. Ik ben mentor en als ik heel eerlijk ben: ik sta er niet om te springen. Ik wil er graag zijn voor leerlingen maar het brengt ook heel veel andere taken en verantwoordelijkheden met zich mee: leerlingbesprekingen, spreekavonden, contact met ouders, mentorgesprekken, ruzies oplossen, boze/blije/teleurgestelde mails beantwoorden, papieren uitdelen, leerlingen inlichten, sportdagen begeleiden. Maar vooral de grote verantwoordelijkheid die je draagt vind ik zwaar. Wat als het niet lekker loopt met de groep, wat als een leerling buiten de boot valt en wat als er gepest wordt in jouw klas?

Erover praten, het aangeven bij je leidinggevende en bij iemand van het zorgteam helpt. Ga samen het gesprek aan de met de klas en de ouders. En gebruik wat van al het materiaal dat er te vinden is rond de week tegen het pesten. Want ook al zijn de eerste weken al voorbij, ga er toch mee aan de slag. Doe het voor die leerling en voor de groep.

Tips:

  • www.weektegenpesten.com. Hier kun je de #durfjijhetaan?-les vinden.

  • Zapp zendt deze weelk elke dag om 19.25 uur Anti Pest Club uit. Presentatrice Anne-Mar Zwart gaat daarin langs bij brugklassen waar wordt gepest.

  • Het Klokhuis onderzoekt waarom er wordt gepest en wat er tegen kan worden gedaan.

  • Vrijdag wordt vanaf 19.30 uur de themaweek afgesloten met De Pest Test van BNN/KRO-NCRV. Met deze confronterende persoonlijkheidstest houden Arie Boomsma en Tim Hofman verschillende BN’ers, Youtubers, het publiek en de kijkers een spiegel voor. Ben jij een pester of een meeloper?