Werken in het onderwijs is opkomen voor jezelf

OpkomenEen collega gaf standaard een uur in de week bijles, maar kreeg er niet voor betaald.
Een andere collega ging, vanwege zwangerschapsverlof van iemand, extra examens nakijken van een klas. Ze kreeg er niet voor betaald.
Weer een andere collega zou tot de zomer blijven werken, maar kon toch na de zomer weer aan de slag. Hij kreeg de zomervakantie niet betaald.

Slechts een paar voorbeelden van de realiteit. Is het onderwijs dan echt zo slecht? Ja en nee. Ja, want bovenstaande collega’s hadden uiteraard gewoon betaald moeten krijgen. Veel extra werk doen hoeft niet zomaar, daar moet iets tegenover staan. Gelukkig is er geen sprake van uurtje-factuurtje in het onderwijs, moeten we alles echt niet op de weegschaal gaan leggen en is het fijn om ‘zomaar’ bij te springen en wat extra’s te doen. Maar er zijn wel grenzen.

Nogmaals: is het onderwijs dan echt zo slecht? Nee, want bovenstaande collega’s hadden waarschijnlijk best betaald kunnen krijgen, als ze maar op hun strepen hadden gestaan. Gewoon durven vragen wat er tegenover staat en laten merken dat er ook bij jou grenzen zijn. Vaak is het dan helemaal geen issue en is de vraag ook absoluut niet raar. Toch is het wel jammer dat je er om moet vragen en het niet altijd een vanzelfsprekendheid is. Dan zouden mensen eerder ‘ja’ zeggen en hun werk ook met nog meer plezier doen, simpelweg omdat ze de waardering ervoor ook merken.

Onderwijsmensen zijn niet altijd even zakelijk. Misschien dat wat bijles daarin niet verkeerd zou zijn. Moet de bijles natuurlijk wel betaald worden…